12 πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρώμη και η Μπολόνια, ζητούν από την ΕΕ να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Απαιτούν οικονομική βοήθεια και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη στήριξη των πολιτών.
Δώδεκα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις τέχνης, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης και της Μπολόνια, έχουν απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με μια έκκληση για άμεση δράση και εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επίλυση της κλιμακούμενης στεγαστικής κρίσης. Αυτό συμβαίνει μετά την αναβολή του στεγαστικού σχεδίου της ΕΕ για το 2026. Οι πόλεις απαιτούν άμεσες πηγές μέσω της εξαίρεσης των επενδύσεων σε στέγαση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και της ανακατανομής αχρησιμοποίητων κονδυλίων από το NRRP. Θέλουν επίσης ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με μεγαλύτερο μερίδιο των ταμείων συνοχής που να είναι δεσμευμένα για τη στέγαση στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι δήμαρχοι του Άμστερνταμ, της Αθήνας, της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης, του Παρισιού, της Ρώμης, της Βαρσοβίας, της Λισαβόνας, της Λυών, της Μπολόνια, της Γάνδης και της Λειψίας – δώδεκα πόλεις που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους – διατύπωσαν σήμερα (20 Φεβρουαρίου) το αίτημά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συναντήθηκαν επίσης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη στεγαστική πολιτική, Dan Jørgensen, και την πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στεγαστική κρίση, Dem Irene Tinagli.
Υπό την ηγεσία του δημάρχου της Βαρκελώνης, του σοσιαλιστή Jaume Collboni, οι δώδεκα πόλεις έθεσαν σε συναγερμό για την αυξανόμενη έλλειψη στέγης για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εργαζόμενους πρώτης γραμμής και νέους. Υποστήριξαν ότι η κρίση θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των δημοκρατιών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην συμπεριλάβει το ευρωπαϊκό σχέδιο για προσιτή στέγαση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας δεν είναι καλά νέα. Το σχέδιο για το δικαίωμα στη στέγαση, που υποσχέθηκε η Ursula von der Leyen, δεν μπορεί να περιμένει.