Η πτώση της Tesla στην Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για την Κίνα: Κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατακτούν την αγορά, ενώ η ΕΕ παλεύει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η πτώση της Tesla στην Ευρώπη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την Κίνα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές γεμίζουν με ηλεκτρικά οχήματα από κινεζικούς κατασκευαστές. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά, με το μερίδιό τους στην αγορά να φτάνει το 19% από μόλις 4% πριν από πέντε χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Renault και η Volkswagen, φαίνεται να δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν την επιθετική στρατηγική τιμολόγησης και την ταχύτητα κλιμάκωσης των κινεζικών εταιρειών. Μόνο τον Φεβρουάριο του 2025, πάνω από 20.000 ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής προέλευσης κυκλοφόρησαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους, ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμη και την Tesla.
Η επέκταση των κινεζικών εταιρειών δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εταιρείες όπως η Xiaomi, η BYD και η Shein έχουν κατακτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς σε τομείς όπως τα smartphones, η μόδα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η Shein, για παράδειγμα, διαθέτει σχεδόν 19 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη και έχει δημιουργήμενο λογιστικά κέντρα σε χώρες όπως η Πολωνία για να επιταχύνει τις παραδόσεις.
Παρά τα δασμολογικά μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ, όπως οι προσωρινοί δασμοί έως και 35% σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται. Ορισμένες εταιρείες απορροφούν το κόστος, ενώ άλλες ανακατευθύνουν την παραγωγή μέσω τρίτων χωρών για να αποφύγουν τους περιορισμούς.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση: από τη μία πλευρά, η αδυναμία της να ανταγωνιστεί σε κλίμακα και τιμή, και από την άλλη, η αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγές που ενδέχεται να συνδέονται με ηθικά αμφιλεγόμενες πρακτικές. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναφέρει καταστάσεις καταναγκαστικής εργασίας σε ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού που συνδέονται με κινεζικές εταιρείες.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει στρατηγικές για την ενίσχυση της βιομηχανικής της ανταγωνιστικότητας. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο επένδυσης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την υποστήριξη κρίσιμων τομέων, όπως οι πράσινες τεχνολογίες και η ψηφιακή υποδομή.
Παράλληλα, η ΕΕ στρέφεται σε εξωτερικές επενδύσεις για να ενισχύσει την οικονομία της. Χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές υποδομές και βιομηχανίες. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες συμφωνίες είναι η εξαγορά της γερμανικής Covestro από την ADNOC των ΗΑΕ, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, η Ευρώπη χρειάζεται καθαρότητα κανονισμών, ασφάλεια επενδύσεων και μια ενοποιημένη προσέγγιση μεταξύ των κρατών μελών. Χωρίς αυτά, κινδυνεύει να βρεθεί σε θέση εξάρτησης από συστήματα που δημιουργούνται από άλλους, χωρίς τη δυνατότητα να διαμορφώνει το δικό της μέλλον.
Διεθνές Μητρώο Οφειλετών
Βεβαιωθείτε, μέσω ενός αναλυτικού ελέγχου του μητρώου οφειλετών, ότι το οικονομικό ιστορικό σας είναι πραγματικά καθαρό και απαλλαγμένο από οποιοδήποτε χρέος.
Η Γραμμή Αντικαταπολέμησης της Διαφθοράς είναι στη διάθεσή σας για ανώνυμες μαρτυρίες που μπορούν να σταματήσουν τη διαφθορά και την παράνομη δραστηριότητα.
Δημοσιογραφία για όλους! Στο cerd.com μπορείτε να δημοσιεύσετε χωρίς λογοκρισία και να ξεκινήσετε να κερδίζετε από τη συγγραφή. Γίνετε μέλος μας σήμερα!