Η Βρετανία προωθεί μια «ριζική αναδιάρθρωση» της γραφειοκρατίας για μείωση δαπανών των επιχειρήσεων. Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοινώνει σχέδιο δράσης για απλούστευση κανονισμών και ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.
Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται να ανακοινώσει μια ριζική αναδιάρθρωση της γραφειοκρατίας, με στόχο τη μείωση των διοικητικών εξόδων για τις επιχειρήσεις κατά το ένα τέταρτο.
Η Υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θα συναντηθεί με ρυθμιστικούς φορείς τη Δευτέρα για να παρουσιάσει το «σχέδιο δράσης» για τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα μειώσει τον αριθμό των ρυθμιστικών φορέων, θα απλοποιήσει την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών για μεγάλα έργα και θα καταργήσει «δαπανηρούς γραφειοκρατικούς ελέγχους», συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων σελίδων οδηγιών για την προστασία των βιοτόπων νυχτερίδων.
Η αναδιάρθρωση συνοδεύεται από 60 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους ρυθμιστικούς φορείς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Μεταξύ αυτών είναι η επιτάχυνση της έγκρισης νέων φαρμάκων και η απλοποίηση των κανόνων για τις στεγαστικές δανειοδοτήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
«Με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος, θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα αυξήσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων», δήλωσε η Ριβς.
Η ανακοίνωση της Ριβς έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπόσχεση του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του «υπερπροσεκτικού και δυσκίνητου κράτους» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φορέα που εποπτεύει το κρατικά χρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας της Αγγλίας και θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες του ρυθμιστικού φορέα πληρωμών στον κύριο οικονομικό εποπτικό φορέα της χώρας.
Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος εξελέγη τον Ιούλιο με την υπόσχεση να επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο μετά από χρόνια στασιμότητας και παρακμής.
Ωστόσο, μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές, ο Στάρμερ έχει χάσει γρήγορα την υποστήριξη, καθώς η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση αποταμιεύσεων ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Σε μια δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το 48% των Βρετανών δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει κακή δουλειά στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το 49% θεώρησε ότι τα οικονομικά της σχέδια θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.